Κοινωνικός Ποδολόγος

Σήμερα είναι μία εποχή που τα όρια των εννοιών διασπώνται, οι αξίες καταπατούνται και, ή χάνουν το κατηγορικό τους χαρακτήρα ή ακόμα, παύουν να ισχύουν, σ’ αυτή την εποχή, οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πράγματα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα και πολυκεντρικά. Εδώ σε αυτό το σημείο θα ήταν παρανόηση του ποδολόγου, έστω και αν για μία στιγμή, πίστευε ότι η σύγχρονη επιστήμη της κοινωνιολογίας έχασε την ικανότητα της να προωθήσει τα γνωστικά κατορθώματα του ανθρώπου και περισσότερο, ότι επιστρέφει σε ένα φαταλισμό (μοιροκρατία) και δεν συμβιβάζεται καθόλου με τις λαμπρές κατακτήσεις.

Η επιστημονική σκέψη έχει δυναμική υφή. Ο ποδολόγος μετά από ειδικές σπουδές, αφοσιώνεται στην φροντίδα των άκρων, με γνωστικά μέσα και μεθόδους, που προσαρμόζονται στις ανάγκες μίας πιο εύκαμπτης και λειτουργικής επιστημονικής δεοντολογίας. Η περιποίηση, των βλαβών δέρματος και ονύχων, οι οποίες προκύπτουν από παράγοντες της μορφολογίας του άκρου πόδα και παθολογικών αιτιών,  ο ποδολόγος επιβάλλεται να τις φροντίσει μέσα σε γηροκομία ή φυλακές στο ποδολογικό του κέντρο ή σε κλινικές και εκτός από τη βελτίωση της κλινικής εικόνας, οι ασθενείς έχουν την άμεση ανάγκη αποκατάσταση της αισθητικής τους εικόνας. Σε συνεργασία με το ιατρικό κλάδο, κοινωνικών λειτουργών κατανοεί και τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος – ονύχων. Όλες οι ηλικίες, φυλές και κοινωνικές τάξεις νοιώθουν απόκληροι και απεγνωσμένα ζητούν λύσεις στα προβλήματα υγείας του δέρματος – ονύχων. Ο ποδολόγος επειδή καλείται να εργαστεί σε ένα περιβάλλον μη ευνοϊκό έχοντας διακριτικότητα, ανθρώπινη ζεστασιά, υπομονή, επιμονή, διαθεσιμότητα, ικανότητα, ακούει και επικοινωνεί, με το πνεύμα της πρωτοβουλίας που είναι χάρισμα αυτού. Αρκετές φορές, τα άτομα τα περιθωριακά, που έχουν περιθωριοποιηθεί από την ασθένεια π.χ. ψωρίαση, ιχθύαση, μύκητες, ηπατίτιδα κ.λπ. σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές, αναμορφωτήρια κ.α. χρήζουν ιδιαίτερης συμπεριφοράς και όχι μόνο, αλλά  προς όλη την ανθρωπότητα, που προέρχεται από τη συναίσθηση της ανάγκης συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα έθνη της γης, για την εξασφάλιση της ευδαιμονίας όλων των ανθρώπων και αυτό  λέγεται ανθρωπισμός.

Πόσοι όμως είναι πραγματικά οι επαγγελματίες Ποδολόγοι, οι οποίοι, συμπεριφέρονται με απόλυτο ανθρωπισμό;  Πόσοι είναι αυτοί που επάξια φέρουν  τον τίτλο του Ποδολόγου;  Δυστυχώς, μετρημένοι στα δάχτυλα.  Και το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε σαν νομικό πλαίσιο να κάνουμε και πολλά πράγματα.  Οι πελάτες είναι αυτοί που κρίνουν και συγκρίνουν.  Μήπως και σε άλλες ειδικότητες κοινωνικών λειτουργημάτων δεν συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά;  Υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί, γιατροί, δικηγόροι, κομμωτές,  φυσικοθεραπευτές, αισθητικοί,   κ.α.  Όλοι από κάποιο ανώτατο  ίδρυμα αποφοιτούν, ανά τον κόσμο, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και άρτιοι επαγγελματίες και πολύ περισσότερο άνθρωποι!!!  Πάντως στη χώρα μας, υπάρχουν καταξιωμένοι επαγγελματίες, ιδιαίτερα τα

 

 

 

τελευταία χρόνια, με την ίδρυση της Ακαδημίας Ποδολόγων Ελλάδας.  Οι απόφοιτοί της, είναι άρτια εξειδικευμένοι, μετά από την τριετή τους εκπαίδευση και την μονοετή τους πρακτική άσκηση, τόσο σε πιστοποιημένα ποδολογικά κέντρα, όσο  σε γηροκομεία και νοσοκομεία.  Η Ακαδημία Ποδολόγων Ελλάδας, είναι η μοναδική σχολή στην χώρα μας, με ολοκληρωμένη ύλη, γύρω από τα άκρα και τις βλάβες αυτών.  Σε συνεργασία με το Σωματείο Ποδολόγων Ελλάδας, πιστοποιεί τις ικανότητες άσκησης του επαγγέλματος, των αποφοίτων, ώστε να βγουν  άρτιοι επαγγελματίες στην αγορά εργασίας. Τα κριτήρια, για την πιστοποίηση είναι αυστηρά και υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι δυστυχώς αποτυγχάνουν!!!  Θα πρέπει το κοινό να προσέχει που απευθύνεται, διότι δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που αυτοβαφτίζονται Ποδολόγοι.  Το σίγουρο είναι , ότι τόσο η Ακαδημία, όσο και το Σωματείο Ποδολόγων Ελλάδας, δεν πουλούν << κάδρα >>.  Και αν κάποιοι, τρόπον τινά, παρελθόντων ετών, έχουν κρεμάσει κάτι ανάλογο στον τοίχο τους, καλό είναι τόσο οι ίδιοι, όσο και αυτοί που τους επισκέπτονται, να βλέπουν μπροστά.  Να βλέπουν την εξέλιξη.  Διότι η Ποδολογία είναι μια ειδικότητα που διαρκώς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται.  Και όποιος δεν την ακολουθεί, θα του μείνει μόνο το << κάδρο >>!!!