Προς τον Ιατρικό κλάδο, κυρίως προς τους δερματολόγους.

Τον προηγούμενο χρόνο, περίπου τον Νοέμβριο, κυκλοφόρησε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σε συνέδριο των Ποδολόγων, πως οι δερματολόγοι οργανώνουν το πρώτο διεθνές συνέδριο, με θέμα, βλάβες ονύχων στις 2-4 Ιουλίου 2010. Aρχικά θεωρήθηκε ενδιαφέρον για τους Ποδολόγους. Αλλά ως ιδρύτρια και πρόεδρος του Σωματείου και της Ακαδημίας Ποδολόγων Ελλάδας, ομολογώ, είχα μια ένσταση, ως προς τους ομιλητές. Ένα τόσο σπουδαίο συνέδριο, με θέμα βλάβες ονύχων, ήταν απόντες ομηλιτές ποδολόγοι. Πίστευα και πιστεύω, πως οι ποδολόγοι θα έπρεπε να είναι παρόντες με δικές τους παρουσιάσεις.

Η αγορά εργασίας έχει και καταξιωμένους Ποδολόγους, που
είμαι απόλυτα σίγουρη, ότι είναι πάρα πολύ καλοί βοηθοί των δερματολόγων και όχι μόνο, ορθοπεδικών, διαβητολόγων κ.α.
Το συνέδριο αυτό, έγινε η αφορμή να απευθυνθώ στους δερματολόγους και να τους ενημερώσω, πως το δέρμα με τα εξαρτήματά του, όπως και αυτοί γνωρίζουν, είναι μεν αισθησιακό, ανθεκτικό, αυτοδιορθώμενο, αδιάβροχο αλλά και ευαίσθητο με πολλά προβλήματα. Είτε από ιδιοπαθείς, είτε από δευτερογενείς παράγοντες. Όλες αυτές οι βλάβες, οι οποίες χρειάζονται Ιατρική γνωμάτευση, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συμβολή του Ποδολόγου.

Μέσα από μια εντατική περιποίηση δέρματος – όνυχα αποφεύγουμε ακραίες περιπτώσεις όπως ακρωτηριασμούς σε ευπαθή ομάδες, π.χ διαβητικούς υπερίληκες κ.λ.π. Τα νύχια είναι τόσο σπουδαία , που εγώ προσωπικά θα τόνιζα πως είναι ένα κλαδί της υγείας και ταυτόχρονα χρήσιμα για τις αστικές μας κινήσεις. Ένα τόσο αξιόλογο, χρήσιμο κλειδί, όπως η υγεία, ο Ιατρικός κλάδος διαγνώσκει, ενημερώνει και συνταγογραφεί φαρμακευτικές αγωγές.

Ταυτόχρονα πρέπει να γνωρίζει πως και ο Ποδολόγος είναι κάπου εδώ κοντά για να περιποιηθεί τα άνω – κάτω άκρα και κυρίως τα κάτω. Ο άκρος πόδας, λόγω του ότι προσβάλλεται από παθολογικά ή επίκτητα αίτια, κακοποιείται στο ακατάλληλο υπόδημα και οι τραυματισμοί ονύχων και δέρματος αυξάνονται π.χ.(είσφρυση, υπερκερατώσεις ονύχων, φαλαγγών και πέλματος ).



Οι γνώσεις που αποκτά ο Ποδολόγος από την Ακαδημία Ποδολόγων, είναι άρτια ως προς την αντιμετώπιση αυτών των βλαβών. Η γνώση και ο εξοπλισμός τον βοηθά να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο του δερματολόγου. Τον απαλλάσσει από τις συνταγογραφήσεις μακροχρόνιων επιβλαβών φαρμακευτικών αγωγών, για τον ασθενή.

Για παράδειγμα, ο Ποδολόγος στις μυκητιάσεις, αποδράμει την
κοίτη ανώδυνα και η επιτυχία του δερματολόγου, συνταγογραφώντας φαρμακευτικά σκευάσματα τοπικά ή συστηματικά, είναι εμφανή.
Ο ασθενής δεν κουράζεται, από τις χρόνιες παθολογικές αιτίες, δεν απογοητεύεται, δεν εμφανίζει αποκρουστική κλινική εικόνα. Σε μια συνεργασία Ιατρικού κλάδου και Ποδολόγων, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Ως Πρόεδρος του Σωματείου Ποδολόγων Ελλάδας, προσκαλώ όλο τον Ιατρικό κλάδο, σε μια ανοιχτή γνωριμία μεταξύ μας.
Στόχος και σκοπός η ανταλλαγή απόψεων, το πάντρεμα των γνώσεων αμφότερα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, απέναντι στο πελάτη / ασθενή.

Πιστεύω ακράδαντα, πως μια τέτοια συνεργασία, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει, για το κοινωνικό λειτούργημα το οποίο διαπράττουμε.